telefon:353 393 243fax:
ředitel:Mgr. Luděk Svobodakontakty:reditel@zszlutice.cz
hl. koordinátor:PaedDr. Pavel RůžičkaIČ:47701412
email:posta@zszlutice.czREDIZO:600067238
zřizovatel:Město Žlutice, okres Karlovy VaryVelké náměstí 144, 364 52353 393 171353 393 17300255181meu@zlutice.czwww.zlutice.cz
Základní škola Žlutice, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání "Naše škola"

Poděbradova 307, 364 52, Žlutice , www.zszlutice.cz
č.j. 5/2007 - 4

Člověk a svět práce

Člověk a svět práce
1. ročník2. ročník3. ročník4. ročník
povinný
1
5. ročník6. ročník7. ročník8. ročník9. ročník

Praktické činnosti

výstupyučivo
  • Vytváří přiměřenými pracovními operacemi a postupy na základě své představivosti různé výrobky z daného materiálu.
    Rozlišuje běžně užívané druhy papírů, papír překládá, vyrábí jednoduchý výrobek, odtrhne naznačenou část, vystřihne nakreslený tvar, čistě slepí, nalepí vystřižené tvary, z drobného materiálu vyrábí jednoduchý výrobek, k práci volí vhodné nástroje, bezpečně s nimi zachází, pozná rub a líc tkaniny, vyrobí jednoduchý šitý výrobek.
  • Využívá při tvořivých činnostech prvky lidových tradic.
    Pracuje ve velikonočních a vánočních dílnách.
  • Udržuje pořádek na pracovním místě a dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce,poskytne první pomoc při úrazu.
    Udržuje pořádek na pracovním místě, poskytne první pomoc při drobném poranění.
  • Provádí při práci se stavebnicemi jednoduchou montáž a demontáž.
    Provádí montáž a demontáž modelů.
  • Pracuje podle slovního návodu a předlohy.
    Zhotoví jednoduchý náčrt, pracuje s návodem a předlohou.
  • Dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce,poskytne první pomoc při úrazu.
    Poskytne první pomoc při drobném poranění.
  • Provádí jednoduché pěstitelské činnosti,samostatně vede pěstitelské pokusy,pozorování.
    Vede pozorování a pokusy, vytvoří záznam o postupech činnosti.
  • Ošetřuje a pěstuje podle daných zásad pokojové a jiné rostliny.
    Zalévá, kypří přihnojuje, přesazuje, předpěstovává rostliny.
  • Orientuje se v základním vybavení kuchyně.
    Pojmenuje základní vybavení kuchyně.
  • Připraví samostatně jednoduchý pokrm.
    Připraví jednoduché pohoštění.
  • Dodržuje pravidla správného stolování a společenského chování.
    Upraví stůl pro slavnostní stolování.
  • Udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch,udržuje základy hygieny a bezpečnosti práce,poskytne první pomoc.
    Provede základní úklid pracovních ploch a nádobí, bezpečně zachází se základními čistícími prostředky.
Vlastnosti materiálu, pracovní pomůcky a nástroje, přírodniny, mod. hmota, papír a karton, textil.
Lidové zvyky, tradice, řemesla.
Záklydy hygieny a bezpečnosti práce, první pomoc.
Stavebnice (plošné, prostorové, konstrukční), sestavování modelů.
Práce s návodem a jednoduchou předlohou.
Záklydy hygieny a bezpečnosti práce.
Pozorování rostlin ze semen v místnosti, na zahradě (okrasné rostliny, léčivky, koření, zelenina.)
Pěstování pokojových rostlin, rostliny jedovaté, rostliny jako droga, alergie.
Základy hygieny a bezpečnosti práce.
Základní vybavení kuchyně.
Zásady zdravé výživy.
Jednoduchá úprava stolu, pravidla správného stolování. Základní vybavení kuchyně.
Základy hygieny a bezpečnosti práce.