telefon:353 393 243fax:
ředitel:Mgr. Luděk Svobodakontakty:reditel@zszlutice.cz
hl. koordinátor:PaedDr. Pavel RůžičkaIČ:47701412
email:posta@zszlutice.czREDIZO:600067238
zřizovatel:Město Žlutice, okres Karlovy VaryVelké náměstí 144, 364 52353 393 171353 393 17300255181meu@zlutice.czwww.zlutice.cz
Základní škola Žlutice, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání "Naše škola"

Poděbradova 307, 364 52, Žlutice , www.zszlutice.cz
č.j. 5/2007 - 4

Člověk a svět práce

Člověk a svět práce
1. ročník2. ročník3. ročník4. ročník5. ročník6. ročník7. ročník
povinný
1
8. ročník9. ročník

Pěstitelství

výstupyučivo
  • Provádí jednoduché pěstitelské činnosti, samostatně vede pěstitelské pokusy a pozorování, pečuje o nenáročné rostliny.
    Vysvětlí význam pěstování polních plodin. Uvede některé zástupce obilnin, olejnin, okopanin, luskovin, přadných rostlin a pícnin. Rozliší vybrané druhy, včetně osiva. Vysvětlí význam ovocných rostlin. Uvede vybrané zástupce jednotlivých skupin - jádroviny, peckoviny, skořápkoviny, drobné ovoce. Dokáže aplikovat základní zásady pro výsadbu a pěstování vybraných druhů, rozliší ovocné rostliny podle plodů. Vysvětlí princip rozmnožování ovocných rostlin - roubování, očkování, řízkování, hřížení. Zhodnotí způsoby uskladnění a zpracování ovoce. Dokáže aplikovat základy ošetřování pokojových rostlin. Průběžně pečuje o okrasné plochy v okolí školy.
  • Volí vhodné pracovní postupy při pěstování vybraných rostlin, pěstuje a využívá květiny pro výzdobu.
Polní plodiny.
Ovocné rostliny.
Okrasné rostliny.
pokrytí průřezových témat

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

  • Základní podmínky života

  • Lidské aktivity a problémy životního prostředí

přesahy
Do:
Přírodopis (7. ročník): Vyšší rostliny

Domácnost

výstupyučivo
  • Dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni.
  • Připraví jednoduché pokrmy v souladu se zásadami zdravé výživy. Používá základní kuchyňský inventář a bezpečně obsluhuje základní spotřebiče.
    Připraví jednoduché pokrmy, např. pomazánka, salát, polévka, pečeníí, omáčka atd. Pokrmy k příležitostem, např. cukroví, velikonoční pečení atd. Rozpozná různé druhy potravin, zařadí je a sestaví jídelníček.
  • Dodržuje základní principy stolování, splečenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti.
Bezbečnost a hygiena práce
Příprava pokrmů
Vaření v přírodě
Zásady zdravé výživy
Pochutiny
Polotovary, konzervy, zmrazené potraviny
Jídelníček
Zásady správného stolování
Hygiena výživy
Příprava stravy v domácnosti
Rodinný stůl
přesahy
Do:
Výchova ke zdraví (7. ročník): Zdravý způsob života
Výchova ke zdraví (7. ročník): Rizika ohrožující zdraví

Technické práce

výstupyučivo
  • Provádí složitější práce s tech. materiály, dodržuje technologickou kázeň, dovede řešit složitější technické úkoly s výběrem materiálů, pracovních nástrojů a nářadí, plánuje svoji činnost, zvládá čtení jednoduché technické dokumentace, zhotoví jednoduchý technický výkres, dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti při práci.
    Samostaně zhotoví technický výkres, pracuje podle zadaného tech. výkresu, sestaví, naostří hoblík a pracuje s ním, spojuje dřevo pomocí čepů a vrutů, dokáže pracovat s el. vrtačkou, dodržuje zásady bezpečnosti, dřevo moří a lakuje. Podle plánku vypracuje výrobek z plastu-s kombinací ohýbání a lepení, pozná různé druhy plastů, brousí a leští povrchy. Vyrovná plech, stříhá, opracovává a spojuje pomocí nýtů, zná vhodnost použití šroubů, nýtů, ví jak ošetřit zkorodovaný kov a jak jej dále chránit, rozlišuje různé druhy nátěrových hmot. Sestavuje podle plánku složitější el. obvody - přepínač, dvojspínač, dioda, sestaví model elektroinstalace malého motocyklu - světla, brzdy.
Dřevo - kov - plasty.
Pracovní pomůcky a nářadí, včetně el. vrtačky, organizace práce, pracovní postupy, technické náčrty a výkresy.