telefon:353 393 243fax:
ředitel:Mgr. Luděk Svobodakontakty:reditel@zszlutice.cz
hl. koordinátor:PaedDr. Pavel RůžičkaIČ:47701412
email:posta@zszlutice.czREDIZO:600067238
zřizovatel:Město Žlutice, okres Karlovy VaryVelké náměstí 144, 364 52353 393 171353 393 17300255181meu@zlutice.czwww.zlutice.cz
Základní škola Žlutice, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání "Naše škola"

Poděbradova 307, 364 52, Žlutice , www.zszlutice.cz
č.j. 5/2007 - 4

Člověk a svět práce

Člověk a svět práce
1. ročník2. ročník3. ročník4. ročník5. ročník6. ročník
povinný
1
7. ročník8. ročník9. ročník

Pěstitelství

výstupyučivo
  • Dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazu - volí podle druhu pěstitelských činností správné pomůcky, nástroje a náčiní.
    Dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany při práci, technologickou kázeň a hygienu. Zachází správně s používaným nářadím, provádí jeho údržbu. Poskytne první pomoc při úrazu.
  • Ošetřuje a pěstuje podle daných zásad pokojové i jiné rostliny, provádí pozorování přírody, zaznamená a zhodnotí výsledky pozorování.
    Konkretizuje význam pěstování rostlin pro člověka. Dokáže vysvětlit ekologické požadavky na výživu a ochranu rostlin. Vysvětlí vznik a význam půdy, popíše složení. Porovná způsob zpracování na velké ploše, zahradách, školním pozemku. Dokáže zpracovat půdu na podzim a na jaře před setím a výsadbou. Zhodnotí význam přírodních a průmyslových hnojiv pro výživu rostlin. Založí kompost, odebere půdní vzorek k rozboru. Určí půdní druh. Vysvětlí princip ochrany půdního fondu. Rozpozná osivo,sadbu a výpěstky běžných druhů zeleniny. Vysvětlí význam pěstování zeleniny pro člověka. Zařazuje vybrané druhy zeleniny do příslušných skupin. Objasní podmínky a zásady pěstování zeleniny, agrotechnické lhůty, hloubka výsevu, spon. Jednoduchým pokusem posoudí klíčivost osiva některých druhů zeleniny. Rozliší způsoby pěstování zeleniny ze sadby a z přímého výsevu. Zvládá jednoduché postupy při pěstování zeleniny- příprava záhonů, výsev,výsadba, ošetřování.
Bezpečnost a hygiena práce.
Pěstitelství ve vztahu k životnímu prostředí.
Půda.
Zelenina.
pokrytí průřezových témat

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

  • Základní podmínky života

  • Lidské aktivity a problémy životního prostředí

Technické práce

výstupyučivo
  • Provádí jednoduché práce s technickými materiály a dodržuje technologickou kázeň, řeší jednoduché technické úkoly s vhodným výběrem materiálů, pracovních nástrojů a nářadí, organizuje svoji pracovní činnost, připraví jednoduchý vlastní náčrt výrobku, dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci, včetně při práci s nástroji, dovede poskytnout první pomoc při úrazu.
    Zná rozdílné vlastnosti plastů, druhy, jejich výhody i nevýhody, dovede zvolit správné nářadí-podle druhu plastu, ohýbá a lepí plasty-jednoduché výrobky. Zvádá základní nářadí pro práci s kovy-kladivo, kleště, nůžky, palička, umí ohýbat, štípat, rovnat drát a tenčí plech, zná základní kovy a slitiny, má znalosti o povrchové úpravě. Umí samostatně zakreslit a sestavit jednoduché el. obvody, zná a v praxi uplatňuje bezpečnost při práci s el. spotřebiči a elektromateriály.
Dřevo, kov, plasty - vlastnosti materiálů, pracovní pomůcky a nářadí pro ruční zpracování, jednoduché pracovní operace a postupy, technické náčrtky.