telefon:353 393 243fax:
ředitel:Mgr. Luděk Svobodakontakty:reditel@zszlutice.cz
hl. koordinátor:PaedDr. Pavel RůžičkaIČ:47701412
email:posta@zszlutice.czREDIZO:600067238
zřizovatel:Město Žlutice, okres Karlovy VaryVelké náměstí 144, 364 52353 393 171353 393 17300255181meu@zlutice.czwww.zlutice.cz
Základní škola Žlutice, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání "Naše škola"

Poděbradova 307, 364 52, Žlutice , www.zszlutice.cz
č.j. 5/2007 - 4

Člověk a svět práce

Člověk a svět práce
1. ročník2. ročník3. ročník4. ročník5. ročník6. ročník7. ročník8. ročník9. ročník
povinný
0 + 1

Pěstitelství

výstupyučivo
  • Volí vhodné pracovní postupy při pěstování vybraných rostlin, pěstuje a využívá květiny pro výzdobu, prokáže základní znalost chovu drobných zvířat a zásady bezpečného kontaktu se zvířaty.
    Jednoduchým postupem určí půdní reakci vzorku zeminy. Provede přihnojení ovocných rostlin kompostem a průmyslovými hnojivy. Průběžně pečuje o pokojové rostliny. Upravuje okrasné plochy. Zhodnotí význam léčivých rostlin. Uvede některé zástupce. Vysvětlí zásady sběru, sušení, uchovávání. Může založit herbář, připravit referát. Dokáže se orientovat v odborné literatuře. Zhodnotí význam používání biologických metod ochrany. Vysvětlí klady mechanického způsobu likvidace plevelů a porovná s chemickým způsobem. Posoudí vliv neuváženého používání chemických přípravků na životní prostředí. Projeví pozitivní vztah k přírodě. Chov zvířat v domácnosti, podmínky chovu.
Půda.
Okrasné rostliny.
Léčivé rostliny.
Koření.
Ochrana rostlin.
Chovatelství.
komentář
Určeno pro dívky
pokrytí průřezových témat

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

  • Základní podmínky života

  • Lidské aktivity a problémy životního prostředí

přesahy
Do:
Přírodopis (7. ročník): Vyšší rostliny

Domácnost

výstupyučivo
  • Dodržuje základní principy stolování, splečenského chování a obsluhy u stolu ve společnosti. Provádí jednoduché operace platebního styku a domácího účetnictví.
    Připraví jídelníček a pozvánky pro slavnostní příležitost.
  • Dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce, poskytne první pomoc při úrazech v kuchyni.
  • Dodržuje základní hygienická a bezpečnostní pravidla a předpisy a poskytne první pomoc při úrazu, včetně úrazu elektickým proudem. Ovládá jednoduché pracovní postupy při základních činnostech v domácnosti a orientuje se v návodech k obsluze běžných domácích spotřebičů.
Bezbečnost a hygiena práce
Sváteční tabule
Raut
Vaření v přírodě
Obsluha spotřebičů
komentář
Určeno pro chlapce

Volba povolání

výstupyučivo
  • Orientuje se v pracovních činnostech vybraných profesí.
    Rozezná obecné a společné znaky povolání, pracovních činností, hodnoty práce.
  • Posoudí možnosti při rozhodování o volbě vhodného povolání a profesní přípravy.
    Adaptuje se na proces životních změn, konstruktivně se vyrovnává s případným neúspěchem, orientuje se v množství profesních informací, umí je konkretizovat. Seznámí se s postupem při přijímání uchazečů o studium na středních školách a při přijímání do zaměstnání.
  • Prokáže v modelových situacích schopnost prezentace své osoby při vstupu na trh práce.
    V modelové situaci prokáže, že se umí realisticky rozhodnout na základě plánování.
Druhy a struktura organizací, nejčastější formy podnikání, drobné a soukromé podnikání, podnikatelský záměr.
Informační základna pro volbu povolání, práce s profesními informacemi, využívání poradenských služeb.
Informace o systému a typech středních škol a jejich charakteristikách, alternativy další profesní specializace.
Sebehodnocení, šance na trhu práce s reálnými požadavky vybraného povolání a v konfrontaci s vlastními osobnostními předpoklady.
pokrytí průřezových témat

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

  • Rozvoj schopností poznávání

  • Sebepoznání a sebepojetí

  • Seberegulace a sebeorganizace

přesahy
Z:
(9. ročník): Stát a právo